Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1914

22. 9. 2021

                              

                                      Rok 1914

Dne 25. 1. konala se čtvrtá řádná valná hromada, za účasti 28 bratrů, 3 sester a 8 hostů. Br. starosta pojednal v ní o „kázni sokolské“. Ukázal, že kázeň jest základem veškerého úspěchu v životě jednotlivce, ve sdružení spolkovém i v celé společnosti národní. Bez kázně nedokázal ničeho ani jedinec, ani společnost, tím méně celý národ. Promlouval o kázni vůbec, načež zmínil se zevrubněji o kázni sokolské.

Br. jednatel nastínil práci Sokolstva, zvláště českého v roce uplynulém. Lituje, že činnost jednoty nebyla takovou, jakou by si přáli všichni ti, jimž myšlenka sokolská jen trochu k srdci přirostla.

Br. náčelník a sestra náčelnice uvedli: V roce 1913 průměrně zařaděno:

Muži            17,  hodin 77, celková návšt.  662, průměr 8,6

Dorostenci   5,  hodin 42, celková návšt.  170, průměr 4

Žáci              16, hodin 41, celková návšt.  528, průměr 12,6

Ženy               5, hodin 47, celková návšt.  215, průměr 4,5

Dorostenky 48, hodin 48, celková návšt.  130, průměr 2,7

Žákyně         25, hodin 51, celková návšt. 1.135, průměr 22,3

Br. pokladník uvádí: Příjem v r. 1913 928,96 K, vydání 830,26 K, pokladní hotovost 98,70 K.

Volbami povoláni: Starostou br. Jan Ezr, jeho náměstkem br. B. Pejšek, náčelníkem br. Josef Hála, náčelnicí sestra M. Vojtěchová.

Do výboru zvoleni bratři: Vojt. Driák, Jos. Knobloch, Jos. Mrázek, Ant. Neumann, Fr. Peterka, Jos. Štulík, Em. Zahrádka a Ed. Žvachta. Náhradníky bratři: St. Blecha, Kar. Jablonka, Fr. Špririt. Rev.účtů: Jan Ševíc a  Em. Zlonický. Do odb. vzděl. br. Em. Zlonický a R. Ezrová.

Ve výborové schůzi dne 6. Února konané zvolen jednatelem br. Zahrádka a pokladníkem br. Josef Štulík. Správcem domu br. Ed. Žvachta.

Poněvadž br. náčelník resignoval, svolána schůze výboru dne 12. Února, v níž týž požádán, aby resignaci odvolal. Jelikož br. náčelník v úmyslu svém setrval, k návrhu br. Mrázka ponecháno zatím vedení cvičení v rukou br. Jos. Kutila do volby nového náčelníka. Usneseno na den 8. Března svolati mimořádnou valnou hromadu, aby zvolila nového náčelníka. Promlouváno dále o tom, aby různé zápletky a osobní věci urovnaly se mezi stranami a nezanášely se do schůzí, aby celek netrpěl.

V mimořádné valné hromadě v neděli dne 8. Března konané, oznámeno, že jednota naše přijata jest do svazku župy Sladkovského. Br. Peterka přednášel ve schůzi této o životě a práci našeho českého velikána Jana Amose Komenského. Vylíčiv dobu jeho mládí, studií a jeho působení jak prací, tak i  spisy ve vlasti i ve vyhnanství, vytyčil k br. přednášející našeho velikána jako největšího pedagoga, který kdy žil. Za poučnou a poutavou přednášku tlumočen přednášejícímu br. starostou vřelý dík.

Následovala volba náčelníka. K návrhu br. Blechy sešli se všichni cvičící členové k úradě a navrhli náčelníkem br. Em. Zahrádku, který také zvolen. Do výboru povolán náhradník br….Náhradníky zvoleni: br. Petrka a br. Skůra.

Ve schůzi výboru dne 24. Března zvolen br. Petele jednatelem.

Župě Sladkovského oznámeno, že jednota odebírati bude 25 výtisků Věstníku a 15 cvičenců pojištěno pro případ úrazu u pojišťovny Patrie.

Ve výborové schůzi dne 7. Května přítomen byl okrskový vzdělavatel br. Jos. Fiedler ze Slaného. Týž navrhuje, aby oslavena byla Husova památka přednáškou, k níž obstará řečníka. S díky přijato.

Dne 11 května navštívila jednotu naši bratrská jednota smečenská s 25 žáky za vedení 2 bratří.

Počátkem června pořádán na Smečně dětský den, jehož se jednota naše též zúčastnila. Odpoledne téhož dne vycházka do Hrdlívského lesa, kde konaly se různé hry a závody.

Dne 28 června přednášel prof. Pala ze Slaného o Mistru Janu Husovi v hojně navštívené schůzi nejen členy, ale i hostmi. V památný den 6 července za účasti všech místních spolků zapálena hranice. Proslov měl br. starosta.

Župní závody konaly se dne 7 června ve Slaném, jichž účastnil se i jeden náš činný člen a to br. Zahrádka, kterýž v přeboru v nižším stupni docílil též čestné ceny. Konec června ve dnech Petropavlovských patřil Brnu, „německému“, jak časopisy německé a nám nepřátelské oznamovaly. Však jak všichni byli zklamáni o německosti Brna. Obyvatelstvo s jásotem vítalo Sokoly, tisícihlavé zástupy nadšeně pozdravují. Zvláště sousední místa brněnská, ryze česká tonula v záplavách slavnostního lesku. Cvičiště by lo v Králově Poli. Průvodu zúčastnilo se 8200 br. v kroji za bouře nadšení a jásotu lidu moravského. Po tomto triumfálním pochodu Brnem a Královým Polem, zahájena cvičení sletová, jichž účastno 60.000 diváků. Muži seřaděni v nástupištích, netrpělivě čekali povelu k pochodu do cvičiště. Než tu najednou nenadálá zpráva o tragedii sarajevské. Nelze popsati, jaký rozruch způsobila. Členstvo ji pokládalo za pokus Němců zmařit slet. Velen rozchod. Neradi šli do šaten. Po chvíli zazní trubky náčelnické k novému nástupu. Ohromný jásot v domění, že zpráva je smyšlená. Rychle zaujali cvičenci svá místa v seřadišti a ve chvíli 20ti tisícové proudy vcházejí na cvičiště.

Za nadšeného ruchu cvičeny tři oddíly zajímavých brněnských prostných. Po třetím oddíle náčelník ČOS Jindra Vaníček oznamuje hrůzný skutek sarajevský, jejž zároveň hlasatelé diváctvu oznamují. Dojem byl ohromující, neuvěřitelný. Krásné slavnosti zmařeny, dílo započaté nedokonáno. Rána z hmoždíře oznámila konec cvičení a sletu. Sotva bratří a obecenstvo české se rozcházeli, již tu tlupa brněnských němečků s obušky a klacky vrhla se na Sokoly. Ženy tloukli, plivali na ně, řvali. Sokoli si jich hrubě nevšímali, úplně je ignorujíce. Druhý den rozjeli se Sokolíci domů s doznáním, že pojedou zas do Brna, ale do „českého“, poděkovati bratřím za dokončené dílo.

Veřejné cvičení I. okrsku konalo se dne 12 července v Knovízi. Zúčastnily se ho všechny jednoty, naše jednota 7 členy. Za 14 dní na to, dne 26 července následkem zavraždění Frant. Ferdinanda d´Este a jeho manželky Žofie, rozené hrab. Chotkové v Sarajevě, vyhlásil starý Franc Josef válku Srbsku a hned Rusku, jež se ujalo napadeného Srbska, btrzy na to vypovědělo Německo válku Francii. Do války zasáhla téměř celá Evropa, též i Japonsko a Čína a tak rozdmýchána strašná světová válka, jejíž strůjci byli hlavně: Vilém císař německý a rak. Franc Josef.

V neděli dne 26 července k 10 hodině přijel ze Slaného automobil s úředníkem, který odevzdal obecnímu starostovi mobilizační vyhlášku veškeré branné moci rakouské. Ohlášení působilo na každého sklíčeně. Příslušníci strany soc. demokratické, kteří byli smýšlení protivojenského, zalezli jako krtci a nikdo z nich, ač se jindy chvástali, ani se neozval. Mobilisace provedena hladce a v několika dnech loučili jsme se s mnohými bratry, kteří museli též za smutnou povinností. Doprovodili jsme je na nádraží a se slzou v oku jsme se s nimi rozloučili. Zda jich opět uvidíme? - v duchu jsme myslili.

Při první výzvě odešli br. Jos. Hála, Fr. Špirit, Pavel Hampejs, Jos. Štulík, Vinc. Knobloch, Frant. Ševčík, Bedřich Pejšek. Později narukovali: Václav Hora, Frant. Skůra, Jos. Mrázek, Frant. Pruskavec, Jos. Tlustý, Vil. Zelenka, Fr. Tichovský, Jos. Zápotocký, Ant. Šebesta, Jos. Müller, Špirit Karel.

Kosa smrti v roce 1914 bolestně zatnula se do těla sokolského. Dne 19 března zemřel prvý sratosta České Obce Sokolské a Svazu Českoslovanského Sokolstva bratr JUDr. Jan Podlipný, vedle br. Dr. Scheinera první průkopník styků našich se šlechetnou Francií, Odešel předčasně, nespatřiv výsledek své horečné činnosti, kterou se věnoval postavení pomníku „Mučedníku Kostnickému“. Neodevzdával pomník jeho národu, ba ani nedočkal se jubilea pětadevadesátky trvání ČOS,jež právě připadala. Odešel navždy z kruhu bratrského, ale v duších sokolských paměť jeho žíti bude věčně.

Z naší župy Sladkovského zemřel ve vojenské nemocnici jako oběť války br. Jan Putna, náčelník sokolské župy Sladkovského, profesor reálky v Lounech. Byl horlivým zastáncem věci sokolské v župě Sladkovského, kde jako náčelník vynikala zdatnou svojí energií. Budiž mu čestná paměť !

Sokolstvo poslalo do pole 50.000 mužů, vydalo přes půl milionu K na pomocnou činnost a vypravilo 253 tělocvičny s 10.000 lůžky pro raněné vojíny.

Koncem r. 1914 čítala Č O S 1234 jednoty se 112.000 muži a 23.000 ženami. Naše jednota měla koncem r. 1914 13 členů činných, 4 členky činné, 4 dorostence, 2 dorostenky,  přispívajících členů a členek 25. Konala 11 výborových schůzí a 1 mimořádnou valnou hromadu. Mimo již uvedené vycházky a přednášky pořádala v únoru sokolský ples a dětský den u sv. Jana za Libovicí. V měsíci lednu přistoupil opět z jednoty přeštické br. Em. Zahrádka do jednoty naší. Dále přijati za členy br. Al. Železník, za dorostence Jar. Žvachta, Josef Řach z Bysně, Fr. Tichovský ze Studněvsi a Ant. Müllerová z Tuřan. Vystoupili z jednoty Alois Danda z Libovice, Hana Rusová z Tuřan. Br. Josef Hála daroval jednotě zvětšený a zarámovaný originál odznaku sokolského, br. Zahrádka 13 čísel Památníku sletu slov. Sokolstva. Oběma bratřím poděkováno.