Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1916 a 1917

22. 9. 2021

                           

               Rok 1916 a 1917

Obě tato válečná léta byla ve znamení jakési sklíčenosti. Byly tím hlavně vinny obtíže s opatřováním životních potřeb a shonem po nich. Mimo to stálá nejistota, jak se dále poměry vyvinou. Persekuce, která v té době krutě vykonávána místodržitelstvím a vůbec vládou rakouskou proti českému národu, dála se nejrůznějším způsobem, prohlídkami domovními, výslechy četnickými a to bezohledně.

I naše jednota nebyla ušetřena. V srpnu 1917 dostavil se četník ze Slaného se seznamem zabavených sokolských věstníků Č O S i župy Budečské. Články, jež druhdy prošly bez závady rukou cenzurovou, najednou shledány závadnými a vlastizrádnými. Označená čísla musila býti jednotou četníkovi vydána.

V obou těchto letech se necvičilo. Činnost omezila se pouze na výborové schůze, jichž bylo 5 a na vybírání příspěvků. Příjem činil v obou těchto létech 148,32 K,  vydání 94,17 K, pokladniční hotovost obnášela 54, 15 K.

Valné hromady též nebyly konány.

Zarmucující zpráva došla na jednotu, že br. František Špirit tragickým způsobem zahynul na ruské frontě dne ..listopadu 1915 u města Budky na Ukrajině Ruské. Br. Špirit byl v zásobovacín sboru jako řezník a tu obdržel z domova zásilku různých věcí, mezi nimiž i kuřivo, o něž si psal. Byl večer, a tu na ohni vařili si čaj. Br. Špirit poděloval kamarády kuřivem a tu, když kamarádu Vackovi podával přes ohníček cigaretu, obdržel pojednou střelnou ránu ze zadu, která mu prošla žaludkem do levé nohy. Byl ihned odnesen na obvaziště, ale ráno otravou krve zemřel.

Čest budiž jeho památce !