Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1918

22. 9. 2021

                                

                             Rok 1918

V r. 1918 konány 3 schůze výborové, 1 členská a 1 valná hromada.

Valná hromada sešla se dne 10 března 1918 za velmi malé účasti. Bylo přítomno 11 bratří a 3 hosté a to: br. K. Čížek, zástupce župy Sladkovského, br. Jos. Čížek náčelník Sokola v Slaném a br. Kylies ze Slaného. Br. starosta vzpomněl při zahájení schůze bratří dosud ve válečném poli jsoucích, věnoval posmrtnou vzpomínku padlému br. Fr. Špiritovi z Tuřan,  vylíčil činnost Sokolstva v prvních měsících světové války, přešel k ruchu sokolskému v nynější době a vybízel bratry ku větší činnosti. Br. jednatel pojednal o persekuci Sokolstva v době válečné a přednesl několik čísel o stavu jednoty. 16 bratří je v poli, mezi nimi br. místostarosta a pokladník. Osm bratří za války se vystěhovalo: (Blecha, Kutil, Petele, Jan Ševíc, Ed. Žvachta, Danda, Dvořák V. a Jablonka) Doma zůstali 2 br. činní a 16 přispívajících. Starostou opět zvolen br. Jan Ezr, místostarostou br. B. Pejšek, náčelníkem br. E. Zahrádka a náčelnicí sestra M. Vojtěchová.

 Ve výboru bratři: Vojt. Dvořák, Jos. Knobloch, Václ. Knobloch, Jos. Mrázek, Al. Neumann, Fr. Peterka, Jos. Štulík a Ant. Petele.

Náhradníky br. Lad. Urbánek, Em. Zlonický, Fr. Skůra.

Ve výborové schůzi usneseno, aby za nepřítomného br. pokladníka zastával zatím funkci jeho starosta a za nepřítomného br. jednatele Ant. Petele br. Frant. Peterka.

V Občanské záložně váznoucí dluh jednoty částkou 100 K byl jednotě odpuštěn.

Události válečné spěly zatím rychlým krokem ku konci a Rakousko-Uhersko po strašné porážce na řece Piavě v Itálii kapitulovalo. V této rozhodné a pro nás příhodné chvíli odvážní mužové naši s to: Dr. Alois Rašín, Antonín Švehla, Jiří Stříbrný, Dr. František Soukup a Dr. Vavro Šrobár provedli v Praze nekrvavou revoluci.

                                  Státní převrat

                          dne 28 října r. 1918 v Praze

Po třistaleté porobě pod věrolomnými Habsburky stali jsme se nezávislým, samostatným a svobodným státem československým. Jakmile denní časopisy naše o tomto radostném činu přinesly druhého dne zprávu, ihned br. starosta Ezr s br. jednatelem Peterkou usnesli se oslaviti tento památný den. Narychlo sestavili program, zhotoveny z látek červené a bílé, majetku to Sokola prapory a půjčeny občanům. Všecky korporace, občanstvo a školní mládež seřadily se v průvod se Sokolem v čele, s hudbou a lampiony před místností Sokola. Průvod prošel za hudby a zpěvu obcí a zastavil opět před místností Sokola, když br. Emanuel Zlonický v krátkém a vřelém proslovu vytkl význam toho památného dne pro náš národ a přečetl první zákony Nár. Výborem stanovené.

Zpěvem nár. písní s radostným rozrušením všech vrstev obyvatelstva slavnost ve spolkové místnosti ukončena.

Z bratří vojínů dostali se za války do zajetí: Josef Hála a František Pruskavec do ruského, Vincenc Knobloch do italského a Václav Hora do srbského a převezen později do Francie.

Do legií vstoupili br. Josef Hála, František Pruskavec a Vincenc Knobloch.

Po převratu ruch sokolský oživl a činnost počala se opět čileji jeviti. Počalo se v měsíci listopadu cvičiti a cvičeno též v prosinci. Mužů cvičilo 12, žen 17, dorostenců 4, dorostenek 9. Do konce roku přihlásilo se 12 mužů a 11 žen.

V členské schůzi dne 30 listopadu konané zmínil se br. starosta o posledních, pro národ náš radostných událostech a vyzval přítomné bratry a sestry, aby zdárně ku posílení naší republiky svorně pracovali. Br. Peterka promluvil na schůzi o Slovensku a Slovácích, kmenu bratrském, který po porobě maďarské téměř tisícileté spojen opět s Čechy.

Zpráva br. pokladníka uvádí příjem obnosem 167,70 K, vydání 78,56 K, hotovost pokladní 89,14 K.

Stav člensta koncem roku 1918 jest tento: Mužů 30, cvičenců 12, necvičenců 18. Žen 10, cvičenek 7, necvič. 3. Dorostenců 4, dorostenek 9. Žactvo v roce 1918 necvičilo.

Nově přistoupilí členové v r. 1918: Antonín Ibl učitel, Bedřich Porazil, Alois Grunt, Josef Grunt, Václav Tyšer, Karel Schořálek, ( František Jindřich, František Kučera přestupují z jednoty v Lomu), Josef Urban, František Bayer, Jaromír Hora, Alois Kutil, Josef Vančata, Antonín Dolenský, Jan Kroupa, Václav Maroušek, Josef Pospíšil, Antonín Petržíla, Josef Ramlich.

 Anna Hamouzová a Lidmila Hamouzová, Zdenka Urbánková, Mil. Petržílová, A. Bauerová, M. Valentová, Al. Pospíšilová, A. Müllerová, Horová a Šebestová, J. Perníčková.

 Dorostenci: Jar. Červenka, Mil. Vančata, Jar. Nádhera a Pokorný.

Dorostenky: M. Ševícová, Eliška Urbánková, M. Ramešová, M. Kazdová, Baurová a J. Horová.