Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1919

23. 9. 2021

                                    

                                 Rok 1919

S větší pílí a chutí začalo pracovati se v jednotě v r. 1919. Roku toho konala se 1 valná hromada, 1 mimořádná valná hromada, 1 členská schůze a 13 schůzí výborových.

Řádná VII. hromada konala se dne 26 ledna 1919 za přítomnosti 23 bratří, 18 sester a 8 hostů. Br. starosta uvedl, že tato valná hromada koná se již ve svobodném státu, v republice Československé. Ukazuje na to, co vykonalo Sokolstvo ve válce světové, jak zachovalo se při převratu a tím získalo si úcty i vážnosti u přátel i nepřátel. Vyzývá pak bratry i sestry aby přičinili se povznést pokleslou činnost v jednotě, by jednota v novém roce svobody dostala se daleko vpřed.

Br. jednatel vylíčil ve své zprávě utrpení Sokolstva ve válce světové a zdůrazňuje, aby bratři i setry s chutí věnovali se práci, neboť té v republice hlavně třeba. Před volbami žádal br. starosta, aby již nebyl volen a starostou aby se stal br. mladší a činnější. Volbami povolán v čelo: br. František Peterka, učitel, starostou, br. Ladislav Urbánek, řezník, náměstkem, br. Emil Zahrádka, úředník v cukrovaru náčelníkem, a sestra Anna Müllerová náčelnicí.

Do výboru bratři: Jos. Mrázek, Karel Suchopárek, Jos. Tyšer, Alois Neumann, Jos. Štulík, Em. Zlonický, Jos. Knobloch a Karel Kylies. Náhradníky bratři: Fr. Müller, Alois Železník, Bedřich Pejšek. Revizory účtů: Alois Železník a Václav Tyšer. Do vzdělávacího odboru br. Ant. Ibl, Jan Ezr a sestra Zd. Urbánková.

V nejbližší schůzi výborové zvolen jednatelem br. Karel Suchopárek a pokladníkem br. Josef Knobloch.

V členské schůzi dne 26 února konané starosta br. Peterka upozorňuje na spisy našeho presidenta T. G. Masaryka a oblíbeného spisovatele K. V. Raise, jenž slavil 60 narozeniny. Potom následovala přednáška br. vzdělavatele J. Ezra o kázni sokolské. Ukázal, co kázeň jest vůbec, jaká kázeň sokolská, jaká byla kázeň našich legionářů, již jako vzor bratřím předváděl, jaké jsou prostředky k udržení dobré kázně a čím se kázeň porušuje. Schůze byla navštívena velmi četně.

Členský příspěvek stanoven na 5 Kč ročně. Na valnou hromadu župní do Loun vyslán br. Klein, kterýž ve výborové schůzi dne 33 března podával o průběhu valné hromady zprávu.

Zájezdu do Postolprt ke slavnosti odevzdání praporu paními a dívkami drag. pluku  českosl. č. 13, dne 6 dubna zúčastnilo se 6 bratří a 4 sestry.  

Akademie sokolská pořádána dne 4 května v sále hostince br. Železníka s programem:

1. Proslov br. Peterky – Světlé a tmavé stránky z české historie

2. Ženy – cvičení s kroužky

3. Muži – prostná

4. Recitace

5. Ženy- prostná

6. Muži- nářadí

Potkala se se zřejmým úspěchem, ač stísněnost místa velmi vadila. Po akademii večer konal se věneček. Na ukázkovém cvičení, jež jednota naše konala dne 25 května na dvoře br. Kutila, opakována cvičení z akademie, ale s větším počtem mužů i žen. Před cvičením pronesl br. Ezr proslov: Význam Sokolstva v našem Národě.

Dne 4 května 1919 zemřel, zabiv se pádem z letadla jeden z nejzdatnějších bojovníků za svobodu národa našeho, ministr války, generál Milán Štefánik, při návratu na rodnou půdu. Ve výborové schůzi věnoval br. starosta zemřelému posmrtnou vzpomínku.

K dobrovolným odvodům sokolským dne 16 června v Slaném konaným dostavilo se z jednoty naší 29 členů, z nichž 23 uznáno způsobilými. K odvodům se ustavili bratři: Pavel Hampejs, Josef Klein, Václav Pejšek, na základě čehož vyloučeni byli z jednoty.

K výzvě Č O S nastoupilo dne 24 června k dobrovolné službě na pomoc Slovensku ze župy lounské 110 bratří. Z naší jednoty nepřihlásil se ani jediný, ač tolik jich uznáno způsobilými. Kde zůstala sokolská kázeň? To nesloužilo naší jednotě ku cti!

Mimořádná valná hromada svolána dne 28 června na přání členstva a pak z důvodu toho, že jeden člen výboru br. Mrázek z jednoty vystoupil, aniž důvodu uvedl a druhý člen br. B. Pejšek do schůzí vůbec nechodil. Přítomno bylo 27 bratří a 9 sester.

Za br. Mrázka zvolen br. Porazil a br. B. Pejška br. Č. Červenka. Br. Porazil  byl pak zvolen jednatelem jednoty.

Památný den výročí upálení Mistra Jana Husa oslaven společně s místními korporacemi. 5/7  přednáška vzdělavatele br. Jana Ezra - Hus po stránce mravní, náboženské a národní. Potom průvod odešel ke hranici, kde po zapálení hranice zapěna píseň „Hranice vzplála“. Rozchod.

Na župním sletu v Žatci dne 24 srpna 1923 (zřejmě mělo být uvedeno 24 srpna 1921) zastupoval jednotu naši vzdělavatel br. Ezr. V předvečer památného národního svátku 28 října zúčastnila se jednota školní slavnosti, při které zasazeny před školní budovou 2 lípy svobody. Lípa Masarykova a lípa legionářů. Proslov měl řídící učitel br. Ezr. „Význam sázení stromů svobody“. V den 28 října o národní svátek účastnila se naše jednota „Rozestavného běhu Č O S“ sedmi bratry a to na úsecích silnice od Slaného ke Knovízi. Účel toho byl, odevzdati milovanému p. presidentovi z různých částí naší republiky poselství. Počasí nepřálo této akci. Od rána pršelo a sněžilo a místy napadlo 10 cm sněhu, který se měnil ve čvachtanici vody, sněhu a bláta. Běžcům v každé skupině přiděleny 3 km silnice, již měli běžci as v 10 minutách přeběhnouti a dodati poselství v pouzdře jiným bratřím v dalším úseku. (Více o tom v župním věstníku z 28 února 1920 č 10-12).

Pokud se týče činnosti tělocvičné stůjž zde ještě, že od března počalo se cvičení žactva, ustaven cvičitelský sbor. Cvičebního kursu 14 denního v Lounech zúčastnil se br. Porazil B. O činnosti vzdělávací již stala se částečně zmínka různými přednáškami. Mimo to v den narozenin našeho pana presidenta pořádán večírek, při němž br. Em. Zlonický vylíčil život a působení jeho a br. Ed. Fiedler recitoval báseň.

Dne 4 ledna pořádán ples sokolský, v březnu věneček, v prosinci Mikulášská zábava.

Zakoupeny kruhy a upravena dřevěná konstrukce pro ně, upraveny nově kužele, pořízeny kroužky a věšáky. Příjem jednoty činil v tomto roce 7.780,53 Kč, vydání 5.929,04 Kč, hotovost 1.351,49 Kč. Jednota odebírala 4 Věstníky Č O S, 10 župních Věstníků, Bratrství, Sborník sokolský, pro žactvo Skřivánek. Jednota darovala 50Kč spolku Komenský ve Vídni, 40 Kč pro nár. divadlo na Těšínku a 25 Kč Matičnímu fondu.

Páni Lukáškové, lékárníci v Slaném darovali jednotě pěknou lékárničku pro níž skříňku upravil br. V. Tyšer.

Během r. 1919 přihlásili se tito bratři a sestry zy členy: František Jindřich, Fr. Kučera (přestupuje z jednoty v Lomu), Al. Kučerová, Jos. Urban, Fr. Bayer, Jar. Hora, Al. Kutil, Č. Červenka, Bož. Zázvorková, Anna a Alžběta Knoblochovi, Milada Hamouzová, Anna Zlonická, Marie Zahrádková, Josef Vančata, br. Andolenský (přechází z Vodolky), Klo. Filipová, An. Železníková, Olga Dundrová, Jan a Eleonora Kroupovi, Václ. Maroušek, Marie Bayerová, Marie Procházková, Jos. Pospíšil, K. Schořálek, K. Kyndlová. Z jednoty vystoupili během roku br. Dryák, Mrázek a Raulich.

Jak se cvičilo a jak cvičení navštěvováno, uvedeno v záznamech br. náčelníka. Koncem roku 1919 bylo mužů 35, cvičících 11, necvičících 24., žen 22, cvičících 10, necvičících 12, dorostenců 8, dorostenek 6, žáků 21, žákyň též 21.