Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka světová 9.část

20. 3. 2016

        Válka světová 9. Část

Tak vstupuje tato strašná válka do třetího svého roku.

Přede žněmi, které doopravdy začaly teprve koncem července, zabavila vláda veškerou sklizeň, stanovila pravidla a ceny. Dle toho smí se v hospodářství spotřebovati  ku krmení drůbeže 5% zadiny, dále na šrot jedna čtvrtina ječmene po srážce potřebných semen a 3/5 šrotového obilí,toto vše pro výkrm dobytka. Ku potřebě lidstva zůstaly v platnosti zatím dávky dřívější. 24 dg mouky na osobu a den, jen pro přímo na žních zúčastněné zemědělce dovoleno do 1. Září potřebovati 40 dg.

Mouka z našeho obilí není žádná, přiděluje se jen kukuřičná chybné jakosti a protože starých bramborů není a nové, které ku všemu se málo urodily nejsou vůbec k dostání a i když jsou není je čím mastiti, panuje mezi lidem veliký nedostatek.

Je i nařízeno ve dva bezmasné týdenní dny nemastit ničím.

Nařízení toto jest však marné, neb skutečně není čím mastit a mnohá rodina, která snad nemohla si nějakého krmníčka zabít, neolízne ani omastku, nejen v ty zapovězené dny, ale celý týden. Jsou rodiny, kde knedlík černý na místě omastku poleje se, protože ani cukru není, rozmočeným ve vodě bramborem. Jediným živobytím jest káva, ne však ze zrn kávových, ale z upraženého žita připravená, ale hořká. Tak jako dříve na mouku, jsou nyní zařízené cukřenky a kávěnky, na něž rodina dle počtu svých členů smí odebrati dotyčné množství kávy a cukru.

kavenka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

cukrenka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na srpen ustanoveno první rekvisiční odebírání dobytka pro spotřebu erární a ustanoveno na okrese Slánském 3% hovězího dobytka podle sčítání z měsíce dubna. Na zdejší obec připadlo 9 kusů. Ustanovená komise dobytek v obci za schopný uzná, ten se v určený den na nádraží odvede, kde jiná komise řadí jej do hodnostní třídy (I-II) a dle toho za 3,50 neb 3,1K převezme a zaplatí. Budou-li rekvizice ty se opakovati ,ubyde dobytka, zejména mléčného, který už dnes daleko pod normál klesl a tím také požadované mléko, poslední to volná potravina. Jak a kde se pro domácí potřebu bude mleti obilí dosud není stanoveno, cena pak za prodejné obilí komisionářům, do 15 prosince odvedené, stanovena u pšenice za 38K, žita za 36K, ječmene pivovarského za 36K, krmného za 34K, ovsa za 32K, řepy za 55K, hrachu za 55K,vikve za 42 korun za q.

Aby mohla sklizeň provedena býti, povolila vláda ku uklízení zajatce(Rusy,Srby,Poláky) a protože těchto bylo málo i naše vojáky, kteří za schopny do fronty uznáni nebyli, neb po přestálém utrpení na zotavenou ven posláni byli. Tak jako z počátku musely k různým pracem sáhnouti ženy, tak nyní tím více se zaměstnávají, an všude mužů schází: Jsou dnes konduktorkami na elektrických drahách, dělnicemi při různých strojírnách, nakladačkami na drahách, ba už i čilejší děvčata jezdí s koňmi ve voze i kočáře. Při potazích volských je viděti dvanáctileté hochy, kterým úleva školy byla povolena. Z toho všeho viděti, jak může práce pokračovat a jak krušné postavení ku sklizni má každý zemědělec.

Všechny druhy kovů k výrobě zbraní a střel se napořád sbírají, ba došlo i na niklové  20ti a 10ti haléře, které nyní železnými 20ti a 10ti haléři se mění. Lidé chodí bosi, neb v trepkách s podrážkami dřevěnými, kožené nejsou k dostání a kdo přece koženou podrážku dostane, musí za ní platit až 16 korun za pár. Tato bída o kůže vyvolala nový druh zlodějů, jsou totiž zloději, kteří dnes kradou řemeny od všech strojů a na podrážky je prodávají. Na obecní vodárně ukraden řemen za 160 korun.

Dne 10 srpna byl určený den na předvedení rekvírovaného dobytka. Ocenění nikoho neuspokojilo, jen jeden vůl byl zaplacen za 3,20K a některá kráva za 3 koruny, ostatní až také za 2,40K a nebylo odvolání.

Při zkouškách omlatu je každý zklamán, zejména žita a zimní pšenice sypou tak málo, jako ne dávno před tím. Žita 250-300, pšenice 300-400 kg po korci. Jako každého potrefila tato válka i kuřáky, není tabáku ani doutníků. Když jednou za týden trafikanti fasují, jsou už jejich trafiky jako obležené, když pak zboží z nůše vyndají je překvapení. Tabák žádný, než některé druhy doutníků vyjmy viržinka. A tu počne dělení. Silný kuřák obdrží na týden dva doutníky, vyjímečně čtyři, slabý polovic. Musí si však sám pro ně jít, ani ženě ani dětem se nevydají. Aby pak týden vystačil, rozřeže svý doutníky namíchá višňové listí a jiné druhy domácího produktu a udělá si na týden míchanici a tak svůj mls ukojí. Ba v krajích chmelných, kde užívali roztoku tabákového na moření mšic na chmelu, polejí tímto listy višňové a kouří tabák. Kdo však roztoku dal více, spálil si ústa.

Do 15.8. jdou zprávy z bojišť, z nich vyznívá, že nepřátelé naši krok za krokem půdy nabývají. Angličané tlačí Němce v Belgii a Flandrech, Francouzi dosud brání Verdunu, Italové po dvanáctiměsíčním bombardování Porice do této vtáhli a Rusvé po obsazení Bukoviny zabírají v Haliči místo po místu. Už obsadili Stanislav a ohrožují Lvov. V následku toho přicházejí sem opět Polští vystěhovalci. 10.8. přivezeno jich do Bysně 24 a na Tuřany se jich očekává 20, samé ženy zřízenců dráhy ze Stanislavi.

Ku dni 28.8. jsou povoláni ku plukům rození muži 20,21,22,(23,24,25 zatím ne) pak 26,27,28,29,30 a 31 letí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář