Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1941

16. 4. 2016

                             Rok 1941

Ani tohoto roku nenastaly v naší obci žádné větší změny. Zima přešla docela normálním způsobem, bez větších změn. Jarní práce byly udělány ve zdejším katastru jako v jiných létech, přesto-že někteří zdejší rolníci museli odvézti koně na vojnu. Nedostatek se stává v důsledku války stále citelnější.

V červnu přepadlo Německo Sovětský svaz bez vyhlášení války. Nálada našeho lidu velmi stoupla, neb se myslelo, že tímto činem Němců válka brzo skončí. Nebylo to, žel Bohu pravda, neboť rozjetá Německá mašinerie postupovala právě tak rychle, jako před tím v Polsku a na západě. Tím také německá pěst tvrději dopadala na Český národ.

Ve zdejší obci byl pro urážku Hitlera zatčen a uvězněn 19. 8. 1941 zdejší příslušník František Bečvář. Vězněn byl v Praze na Pankráci a 25. 2. 1942 byl propuštěn. Dále byl uvězněn v tomto roce zdejší příslušník Antonín Řach, který byl v té době zaměstnán ve sklárně v Libochovicích a v roce 1942 v Osvětimi popraven.

Tabule pro vyvěšování vyhlášek a nařízení se jen hemžila těmito vyhláškami a ovšem, že po Německém způsobu, nejprve Německy a potom teprve Česky. V žádné z těchto vyhlášek nechybělo strašení a vyhrožování.

V obci nařízeny noční protipožární hlídky. Hlídky se rozdělovaly podle čísel domů a byly dvoučlenné. Že to nadělalo mnoho zlé krve, nemusím připomínat. Po kratší době byl těmito hlídkami pověřen pan Emanuel Novotný, který dostával za toto hlídkování 600 K. měsíčně. Každá osoba starší 15 roků, musela zaplatit při vydávání potravinových lístků 5 K na tuto hlídku.

Žně proběhly v klidu a úroda byla velmi dobrá. Každý občan hleděl si opatřiti obilí, protože nikdo nevěděl, jak dlouho válka potrvá. Chodilo se v noci po mlýnech, kde se toto obilí vyměňovalo za mouku. Dostávalo se za 1q pšenice 50 kg jednomleté mouky. Do chleba se míchala ječná mouka a proto také byl chleba velmi špatné kvality. Veškeré zábavy koncem roku 1941 byly zakázány.

Úmrtí v roce 1941:

Husák Jaroslav, ženatý hostinský z Tuřan, zemřel 14 ledna 1941 doma.

Grund Karel, vdovec, zemědělec z Bysně, zemřel 22 února ve Studeněvsi.

Moravec Josef, ženatý zemědělský dělník z Tuřan, zemřel 22 dubna doma.

Grundová Božena, vdova, zemědělská dělnice z Tuřan, zemřela 25 dubna doma.

Tyšer Antonín, ženatý, železniční zřízenec z Tuřan, zemřel 24 června ve Slaném v nemocnici.

Melzer Emanuel, ženatý, dělník z Tuřan, zemřel 23 listopadu doma.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář