Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1944

21. 4. 2016

                            Rok 1944

Tento rok začíná pro Němce špatně. Utrpěli u Stalingradu zdrcující porážku a začínají utíkat. Tak, jako dříve rychle postupovali, tak nyní rychle jsou hnáni rudou armádou zpět. I u nás se to začíná projevovat. Větší bída a též větší persekuce. Anglo- americké bombardovací svazy bombardují denně Německo a není jediného dne, aby tyto mohutné svazy přes naši obec nepřeletěly.  I zde v našem kraji byly shozeny bomby. Jednak když mělo letadlo poruchu a shozením bomb si odlehčilo a také byly bombardovány různé objekty. Mladí hoši byli posíláni na Moravu, kde Němci nařídili kopat zákopy. Čím více rudá armáda postupovala, tím více to bylo znáti i u nás. Naší vesnicí procházeli denně transporty Němců, kteří utíkali z východního Německa a z Koridoru. Vezli sebou celý majetek na vozech a tyto vozy doprovázely celé rodiny. Ve zdejší škole bylo zastaveno vyučování a do školy byli nastěhováni tito uprchlíci, kterým se muselo říkat „národní hosté“. Nějaký čas se vyučovalo v hostinci u Špiritů a později se přestalo vyučovat vůbec. Nálada občanů se stále lepší, neboť je už jasné, že válka skončí v krátké době a že Němci válku prohrají.

Je ovšem také veliká bída a zároveň veliká drahota. Příděly na lístky jsou velmi malé, proto se kupuje na černo, 1 kg mouky se platí 50 až 70 K a kg cukru až 250 K. Maso kg 500 K, sádlo a máslo 1.000 K za 1 kg. 1 cigareta až 50 K. Předepsané dodávky vymáhány bezohledně. Každý, ať byl mladý, nebo starý, byl hnán do práce a na jarní polní práce byly i školní děti, druhou třídou počínaje. Naše obec dík vrchnímu stráž. Himelovi, který se přihlásil k Němcům, prožívala tyto střety poměrně klidně. Podle sdělení jmenovaného sice docházely do Kladna na gestapo různá udání ze zdejší obce, ale jemu jako německému příslušníku bylo vždy věřeno.

Hlad se začal projevovat i v Německé armádě a stávalo se, že denně vojáci ze Slánských kasáren chodili do naší obce a dům od domu žebrali.

Jako všude, i ve zdejší obci bylo z nařízení min. školství Moravce ustaveno kuratorium pro výchovu mládeže. Do tohoto spolku byly hnány všechny školní děti bez rozdílu pohlaví. Vedoucím tohoto spolku byl Mojmír Zahrádka, který si za svoji činnost v tomto Krematoriu, jak se tomuto spolku všeobecně říkalo, vysloužil nenávist většiny občanů.

I tento rok končí jako léta minulá, s velikou nadějí do roku příštího, že naše spravedlivá věc zvítězí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář